Verwacht

Madelon Hooykaas. To be or not to bee


24 apr t/m 12 jun 2022


Madelon Hooykaas.
To be or not to bee

24 april - 12 juni 2022

Madelon Hooykaas staat bekend als pionier op het gebied van video en video-installaties. Ze doet al langer artistiek onderzoek naar de bijen en in haar werk legt ze veelal pure relaties met de natuur. Madelon Hooykaas verwijst in haar video ‘To Be or not to Bee’ – die tot stand kwam tijdens de coronacrisis – ook naar een aan Einstein toegeschreven voorspelling: als de bijen uitsterven, moet de mensheid zich zorgen gaan maken.  

De tentoonstelling legt een relatie tussen de Natuurtuin in het Wilhelminapark in Rijswijk waar de Vietnamese imker Hung Nguyen bijen houdt, en een project in Vietnam waar hij lesgeeft in het bijenhouden aan weeskinderen en jongeren om zo op een manier die de natuur ten dienste staat honing te produceren.   

De honing die hij in de Natuurtuin vergaart, noemt hij Dharma Nectar, en refereert daarmee aan Dharma - de leer van de Boeddha - en de nectar, de suikerrijke vloeistof die door planten wordt uitgescheiden en waar de bijen op af komen. Door van het nectar te proeven en daarvan een voorraad op te slaan in hun lichaam en van plant tot plant te gaan, bestuiven de bijen ook de bloemen. En zo kan de eeuwige cyclus van bloei, bestuiving en bevruchting in de natuur verder. 

In de tentoonstelling worden filmbeelden getoond die Madelon Hooykaas maakte van de imker en de jongeren in midden Vietnam die leren honing te verzamelen. Daarnaast zijn er verschillende werken van Madelon Hooykaas te zien, en een kalligrafisch werk van Hung Nguyen. 
Bij de opening van deze tentoonstelling zal Madelon Hooykaas een performance uitvoeren waarbij ze de vlucht van de bijen vertaalt in een tekening op papier. Deze tekening zal tijdens de tentoonstelling ook te zien zijn.  

Met de expositie hoopt Madelon Hooykaas de toeschouwer na te laten denken over de huidige crisis waarin de bijenvolkeren verkeren door toedoen van de mensen.

                                                           

 

Tijdens de tentoonstelling zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd.
Onder voorbehoud: op zondag 8 mei een muziek performance en een lezing over Boeddhisme en een demonstratie over bijenhouden op zondag 22 mei door Hung in de Natuurtuin Rijswijk.