Geweest

Madelon Hooykaas. To be or not to bee


24 apr t/m 12 jun 2022


Madelon Hooykaas.
To be or not to bee

24 april - 12 juni 2022

Madelon Hooykaas, Facetime Buddha, hommage aan Nam June Paik, installatie, 2021

Madelon Hooykaas staat bekend als pionier op het gebied van video en video-installaties. Ze doet al langer artistiek onderzoek naar de bijen en in haar werk legt ze veelal pure relaties met de natuur. Madelon Hooykaas verwijst in haar video ‘To Be or not to Bee’ – die tot stand kwam tijdens de coronacrisis – ook naar een aan Einstein toegeschreven voorspelling: als de bijen uitsterven, moet de mensheid zich zorgen gaan maken.  

De tentoonstelling legt een relatie tussen de Natuurtuin in het Wilhelminapark in Rijswijk waar de Vietnamese imker Hung Nguyen bijen houdt, en een project in Vietnam waar hij lesgeeft in het bijenhouden aan weeskinderen en jongeren om zo op een manier die de natuur ten dienste staat honing te produceren.   

De honing die hij in de Natuurtuin vergaart, noemt hij Dharma Nectar, en refereert daarmee aan Dharma - de leer van de Boeddha - en de nectar, de suikerrijke vloeistof die door planten wordt uitgescheiden en waar de bijen op af komen. Door van het nectar te proeven en daarvan een voorraad op te slaan in hun lichaam en van plant tot plant te gaan, bestuiven de bijen ook de bloemen. En zo kan de eeuwige cyclus van bloei, bestuiving en bevruchting in de natuur verder. 

In de tentoonstelling worden filmbeelden getoond die Madelon Hooykaas maakte van de imker en de jongeren in midden Vietnam die leren honing te verzamelen. Daarnaast zijn er verschillende werken van Madelon Hooykaas te zien, een kalligrafisch werk en een beeld van bijenwas van Hung Nguyen.

Met de expositie hoopt Madelon Hooykaas de toeschouwer na te laten denken over de huidige crisis waarin de bijenvolkeren verkeren door toedoen van de mensen.

                                                           

Still uit video Madelon Hooykaas, To be or not to bee, 2020

 

Activiteiten

Zondag 8 mei: middag met lezingen en muziek
13.30 - 15.30u
auditorium Museum Rijswijk
aanmelden: educatie@museumrijswijk.nl

13.30 - 14.15u Lezingen over het boeddhisme in de traditie van de recent overleden Thich Nhat Hanh, zen-meester uit Vietnam. 
De gastsprekers zijn Wim Erdle en Hung Nguyen, beiden lang beoefenaars van het boeddhisme. Wim is redactielid van Klankschaal, een uitgave van de stichting Leven in aandacht. Hij is lid van sangha Rotterdam. Hung ontmoette Nhat Hanh in 1984 in Plum Village Frankrijk en beoefent sindsdien meditatie. 

14.15 tot 14.30u pauze 

14.30 - 15.30 Muziek optreden door Kido Wobbe van der Meulen, To Nga Bui en Hung Nguyen.
Kido is een zen-monnik uit het Noorder Poort zencenter Wapserveen. Hij bespeelt de kaihan (houten boord), de grote bel, de shakuhachi (japanse fluit) en de dwarsfluit. Nga en Hung zijn een echtpaar, samen zingen zij  volksliedjes uit Vietnam, bespelen de dàn tranh (citer), de tiêu en sáo ( vietnamese fluiten)  en de dàn nguyet ( de maangitaar).

Zondag 22 mei
13.30 - 15.00u
Natuurtuin Wilhelminapark, Hazepad 5, Rijswijk
Verzamelen bij de blokhut
aanmelden: educatie@museumrijswijk.nl

Bezoekers worden welkom geheten door John Beentjes, voorzitter van de stichting Natuurtuin. Hij zal over de nieuwe ontwikkelingen en werkzaamheden in de tuin vertellen. Daarna krijgen de bezoekers een rondleiding door de Natuurtuin onder de begeleiding van Elly Herbschleb, een ivn-natuurgids. Tenslotte neemt imker Hung Nguyen de bezoekers mee naar de bijenstand. Hij zal vertellen over het natuurlijk bijenhouden en het verband tussen boeddhisme en ecologie.

Madelon Hooykaas, Dharma Garden, video still, 2022