Geweest

Kate Jenkins. Café Kate


27 nov t/m 12 mrt 2023


Kate Jenkins. Café Kate
Winnaar Publieksprijs Textiel Biennale 2021

27 november 2022 – 12 maart 2023

“Hoewel mijn levensreis tot nu toe gevarieerd en opwindend is geweest, één ding verandert nooit", zegt Kate Jenkins, "Wat ik ook maak, of het nu een bakje patat, een blik sardientjes of een doos kikkers is, ik voeg er altijd veel warmte en een vleugje humor aan toe. Bovenal wil ik dat mijn werk mensen laat glimlachen."

Welkom in de wereld van Kate Jenkins (Verenigd Koninkrijk, 1971), een magische hoorn des overvloeds van speelse popart haak-, brei- en borduurwerken. De kunstenaar staat vooral bekend om haar lekkernijen, waarin haar kenmerkende gevoel voor humor tot uiting komt. Met kleurrijke garens haakt en breit zij van rijkelijk gevuld gebak tot ijshoorntjes. Gemaakt met een warme knipoog naar nostalgie, ontstijgen veel van Jenkins’ kunstwerken het alledaagse leven.

De nieuwe vleugel van het museum wordt omgetoverd tot het universum van Kate Jenkins. Het concept voor de tentoonstelling Café Kate is totaal nieuw en speciaal voor Museum Rijswijk ontworpen. De installaties vormen samen de food plaza Café Kate die bestaat uit een complete bakkerswinkel Kate’s Bakes en de ijssalon Kate’s Cones. Beide installaties kunnen reizen en de bakkerij is al te zien geweest in Barcelona, Hong Kong en Groot Brittannië.

De bakkerswinkel bestaat uit meer dan duizend cakejes, taarten, broden en andere gebreide en gehaakte lekkernijen. Speciaal voor de feestdagen zullen er Kerstkoekjes en Kerstkransjes in Kate’s Bakes liggen. De ijssalon presenteert gebreid en gehaakt ijs met Kate’s kenmerkende humoristische woordspelingen.
In de tentoonstelling is een terras waarop je van harte uitgenodigd bent om plaats te nemen. Neem je eigen haak- of breispullen mee en laat je inspireren door de omgeving. Als je ter plekke aan de slag wilt, koop je een Kate Jenkins haakpakket in de winkel. Neem je handwerkvrienden mee naar de tentoonstelling en strijk neer; Crafternoon Tea!