Geweest

Dwarsverbanden

Verzamelen voor de Toekomst


1 dec t/m 15 aug 2021


Dwarsverbanden
Verzamelen voor de toekomst
1 december - 15 augustus 2021


Koop hier je ticket!

Museum Rijswijk viert in 2020 een feestje. Het is tachtig jaar oud geworden! Grootse festiviteiten staan niet op het programma. Het corona virus gooit sinds dit voorjaar roet in het eten. Maar ondanks alle beperkingen laten we deze mijlpaal niet zomaar voorbijgaan. Met een overzicht van aanwinsten uit de laatste tien jaar, aangevuld met een aantal stukken die al langer in de collectie zijn,  laat het museum zien waar het voor staat, wat het verzamelt en waarom en wil het de bezoekers verbazen, enthousiasmeren en deelgenoot maken van dit enorme ‘geheugen van Rijswijk’.

De erfgoedcollectie van Museum Rijswijk is omvangrijk en gevarieerd. Onder ‘erfgoed’ verstaan we al die voorwerpen van historische of culturele waarde die zijn overgebleven uit het verleden. Dan kan het gaan om foto’s of schilderijen maar ook om bouwfragmenten, reclamemateriaal, kranten, boeken of ambachtelijke en industriële producten. De collectie geeft een beeld van het verleden van Rijswijk en draagt bij aan haar identiteit. 

 

De Zwitsersche Wasscherij, 1930

De tentoonstelling laat zien hoeveel verbindingen er zijn tussen de diverse collectieonderdelen. Het deksel van een margarinekistje gaat leven als het wordt verbonden met foto’s van de margarinefabriek en met kinderboekjes en spelletjes die als reclamemateriaal werden uitgegeven. Rijswijkse kunstenaars blijken veelzijdig te zijn geweest: niet alleen schilderijen en tekeningen maar ook boekomslagen en reclameprenten. Alle voorwerpen op de tentoonstelling hebben hun eigen verhalen die het vertellen waard zijn maar door al die lijntjes die dwars door alle collectieonderdelen lopen, worden die verhalen breder en dieper.  

Het verjaardagsfeestje van het museum zou niet compleet zijn met alleen maar een tentoonstelling. Er is ook opening van de nieuwe locatie van wat eerst het Rijswijks Historisch Informatiecentrum werd genoemd, vervolgens de Studieruimte en vanaf eind november als DOC aan een nieuw leven begint. Ondergebracht in het voormalige museumcafé in de nieuwbouw staan hier niet alleen de papier- en textielkunstboeken maar ook de omvangrijke ‘Rijswijk-bibliotheek’ en documentatiecollectie. Iedereen kan hier binnenlopen voor informatie over het verleden van Rijswijk in al zijn facetten. Maar voor wie er gewoon even wil neerstrijken, staan er comfortabele fauteuils met uitzicht op de tuin. Het geheugen van Rijswijk kan hier in alle rust tot zich genomen worden.