Geweest

Aanreiken


6 dec t/m 27 jan 2019


Aanreiken

Guido Geelen | Piet Hein Eek | Albert van Westing | Erik Hagoort

Museum Rijswijk heeft beeldend kunstenaars Guido Geelen en Albert van Westing gevraagd om een tentoonstelling in te richten onder de titel Aanreiken die zowel de overdaad als het alledaagse verbeeldt. Er is de uitbundige Kerst-Boom-Stal van Guido Geelen en Piet Hein Eek; een metershoge metalen kerstboom met grote glazen figuren die bekend zijn uit de traditionele kerststal. Dit staat in contrast met de fotografie van Albert van Westing over alledaagse rituelen die worden gepresenteerd tussen de vaste collectie van 19e eeuwse schilderijen in de Tollenskamer en de Salon van het museum.

En er is meer. Schrijver Erik Hagoort gaat met de medewerkers en vrijwilligers van Museum Rijswijk aan de slag. Onder de titel Reiken - Aanbieden - Brengen voert hij drie gesprekken in groepen van vier deelnemers. Samen wordt er al schrijvend in een schrift hardop nagedacht. Er wordt gevarieerd op gedachten van anderen en geprobeerd om zonder vragen en antwoorden elkaars gedachten verder te brengen. Na afloop is in ieder schrift te lezen wat elke deelnemer hardop heeft gedacht-gezegd-geschreven.

Tijdens de gesprekken die plaatsvinden in de Salon krijgt het publiek de gelegenheid om dit proces te aanschouwen. De schriften worden na elke sessie tentoongesteld en uiteindelijk opgenomen in de collectie van het museum. Museum Rijswijk is per slot van rekening ook een schrijversmuseum, wat we hiermee graag willen benadrukken.

Kom luisteren naar een of meerdere sessies onder begeleiding van Erik Hagoort voor de broodnodige verdieping en verwonder je over het contrast tussen overdaad en het alledaagse met beelden van Guido Geelen en fotografie van Albert Westing.

Schrijfsessies met Erik Hagoort

Reiken 12 december, 11.00 - 13.00
Aanbieden 19 december, 11.00 - 13.00
Brengen 27 december, 11.00 - 13.00

Museum Rijswijk wenst u veel verlichting tijdens de feestdagen!