Papier Biënnale Rijswijk 2016
Papier Biennale Rijswijk 2016

11 juni t/m 18 september 2016


De elfde Papier Biënnale dompelt Museum Rijswijk deze zomer opnieuw onder in de veelzijdige wereld van papier. Museum Rijswijk huisvest al vanaf 1996 om de twee jaar de state of the art op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer anders want de hedendaagse beeldende kunst is voortdurend in beweging. In de editie van 2016 ligt het accent op grote, ruimtelijke installaties, maar de meer ambachtelijke werken van zelfgemaakt papier worden niet vergeten.Workshops Aziatisch papier maken

Aliza Thomas, beeldend kunstenaar en papierschepper, heeft tijdens haar vele reizen in Azië, een schat aan kennis opgedaan over de Aziatische manier van papierscheppen. Zonder gebruik van zware instrumenten als bijvoorbeeld de Hollander of een zware pers, kan met deze methode een prachtige kwaliteit papier worden gemaakt. De lange vezels van Kozo en Gampi zijn hier uitermate geschikt voor. Nadat deze vezels tot pulp geslagen zijn, leren de deelnemers de technieken van het gieten van de pulp met verschillende soorten schepramen. Extra artistieke mogelijkheden zijn het gebruiken van gekleurde pulp en het toevoegen van stukjes sierpapier volgens de Koreaanse Joomchi techniek.Grote papiermarktKunstenaars Papier Biennale Rijswijk 2016

Vijf van de deelnemers aan de Papier Biënnale 2016 komen uit Nederland, de overige dertien van over de hele wereld: op Zuid-Amerika na zijn alle continenten vertegenwoordigd. Van de meeste kunstenaars was niet eerder werk in Nederland te bewonderen:Catalogus

Bij de papierbiënnale verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng). Auteur van de catalogus is kunsthistoricus Frank van der Ploeg.

ISBN/EAN 978-90-821807-4-9

© 2016 Museum Rijswijk & auteurs

Verkoopprijs € 19,75.

Catalogus

Auteur: Frank van der Ploeg
Inleiding: Rob Perrée
Vertaling: Dianne Beaufort
Redactie: Anne Kloosterboer
Uitgever: Museum RijswijkBestellen

Wilt u de catalogus bestellen? Stuur dan een mail naar secretariaat@museumrijswijk.nl Hierna ontvangt u een factuur voor de catalogus en de verzendkosten. Na ontvangst van het bedrag door Museum Rijswijk wordt de catalogus u toegestuurd. Vermeld daarom duidelijk uw adresgegevens in uw e-mail.

Video

Trailer

The organization of the exhibition

Joyce Zwerver

Graphic Surgery on Vimeo

Ghostly International presents Matthew Shlian from Ghostly International on Vimeo

Lauren Fensterstock on YouTube

Sesame Street: Paper Folding on YouTube

Anna Jóelsdóttir - Paintings and Installations

Josef Bucheler on YouTube

Kim Habers (TV Oost)Info voor de pers

Papier Biënnale Rijswijk 2016
11 juni t/m 18 september 2016

Een zwerm van duizenden vellen verkreukeld papier, opgehangen aan dunne ijzerdraadjes, symbool voor duizenden ideeën die in de prullenbak zijn beland. Een stukje achtertuin gemaakt van papier, houtskool en plexiglas, levensecht maar ook sinister. Lianen van karton die naar boven kronkelen als in een oerwoud. Organische vormen als microben van zelfgemaakt papier. Maar ook, papier en geometrie bij gevouwen kinetische sculpturen. Grensoverschrijdend papier door gebruik van digitale technologie. En… romantische kijkkastjes met fragiele plantstructuren geprikt op spelden.

De elfde Papier Biënnale dompelt Museum Rijswijk deze zomer opnieuw onder in de veelzijdige wereld van papier.

Museum Rijswijk huisvest al vanaf 1996 om de twee jaar de state of the art op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer anders want de hedendaagse beeldende kunst is voortdurend in beweging. In de editie van 2016 ligt het accent op grote, ruimtelijke installaties, maar de meer ambachtelijke werken van zelfgemaakt papier worden niet vergeten.

Vijf van de deelnemers aan de Papier Biënnale 2016 komen uit Nederland, de overige dertien van over de hele wereld: op Zuid-Amerika na zijn alle continenten vertegenwoordigd. Van de meeste kunstenaars was niet eerder werk in Nederland te bewonderen:

Sabine K. Braun (Duitsland), Josef Bücheler (Duitsland), Mandy Coppes-Martin (Zuid-Afrika), Anne ten Donkelaar (Nederland), Lauren Fensterstock (Verenigde Staten), Ina Geissler (Duitsland), Dorthe Goeden (Duitsland), Kim Habers (Nederland), Paul Andrew Hayes (Verenigde Staten), Anna Jóelsdóttir (IJsland), Yoko Kataoka (Japan), Tracy Luff (Australië), Karen Margolis (Verenigde Staten), Matthew Shlian (Verenigde Staten), Graphic Surgery (Nederland), Annie Vought (Verenigde Staten), Joyce Zwerver (Nederland)

Bij de Rijswijk Papier Biënnale verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg.

Op zondag 11 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk er tegenover.

www.museumrijswijk.nl

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk, 070 3903617
Open: dinsdag t/m zondag: 11-17 uur
Meer informatie: a.kloosterboer@museumrijswijk.nl

Klik hier voor de lijst van de kunstenaars

download posterklik op een afbeelding om het bestand in hoge resolutie te downloaden

Klik hier voor de bijschriften van de afbeeldingen