Verwacht

LEVENSLICHT


22 jan t/m 2 feb 2020


LEVENSLICHT

STUDIO ROOSEGAARDE

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geladen dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. In heel Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Zij waren plaatsgenoten en buren.

Om stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust in hun eigen woonplaats, is van 22 januari tot en met 2 februari in heel het land LEVENSLICHT te zien, een tijdelijk lichtmonument dat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ontwikkeld door Studio Roosegaarde.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Ook uit uw gemeenschap zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. In het donker lichten de stenen op en 'ademen' in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in uw gemeente gemist wordt.

Programma woensdag 22 jan Museum Rijswijk:

16.45: Ontvangst met koffie en thee in aula of museumcafé

17.00: Aanvang programma

Burgemeester Michel Bezuijen: wat is Levenslicht en waarom in Rijswijk

Wim Dammers: struikelstenen in Rijswijk

Korte film van TV West waarin twee nabestaanden hun familieverhaal vertellen

Jongeren vertellen over hun bezoek aan Auschwitz

17.30: Onthulling Levenslicht door de burgemeester Michel Bezuijen

 

Meer weten?

Studio Roosegaarde
Nationaal Comité 4 en 5 mei
NOSLevenslicht, afbeelding