Pers

OERNATUUR │PRIMAL NATURE
Overzichtstentoonstelling van Mariëlle van den Bergh met werken in textiel

29 oktober t/m 12 januari 2020

Hoewel afgestudeerd aan de afdeling Textiele Werkvormen van de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg, maakt Mariëlle van den Bergh gebruik van alle denkbare materialen. Staal, glas, pitriet, papier en de laatste jaren ook keramiek. Vaak in combinatie met reusachtige wandtapijten, die worden geweven en gebreid in het TextielMuseum te Tilburg. Haar vele reizen, naar vooral afgelegen gebieden, versterken haar verwondering over het bestaan en de natuur en geven haar beelden een metaforische lading.

Het grote werk 'Oernatuur | Primal Nature' ontstond naar aanleiding van het onherbergzame landschap van Australië. In dit werk combineert ze alle textieltechnieken van het TextielMuseum en werkte ze tijdens een werkperiode in het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk met schuimporselein.
De afgelopen twee jaar heeft Van den Bergh hard gewerkt in het textiellab van het TextielMuseum en in de werkplaats van het EKWC aan een nieuw project: ruimtelijke textiellandschappen maken waar je later keramiek aan kunt toevoegen. Door verschillende garens te combineren, ontstaat onderlinge krimp. Deze krimp zorgt voor bollingen in het breisel die een landschappelijk effect geven. Hieraan voegt zij de keramische vormen aan toe om een te worden met het textiel. Van den Bergh zegt hierover: ...."het is een huwelijk geworden tussen textiel en keramiek. Omdat de partners a priori niet veel van elkaar houden, is het eerder een gearrangeerd huwelijk. Maar op gegeven moment kwam de liefde toch."

Tijdens de tentoonstelling zullen diverse activiteiten plaatsvinden.
Op zondag 15 december is er een lezing door Rae Bolotin, directeur van de artists-in-residency BigCi en Yuri Bolotin, bushwalker, schrijver en milieuactivist in de Blue Mountains, Australië. De voertaa is engels.

Verder is er op zondag 12 januari een lezing door de kunstenaar over haar werkwijze, materiaalkeuze en de invloed die residencies op haar werk hebben.

Open: dinsdag-zondag van 11-17 uur

Informatie: dianawind@museumrijswijk.nl

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk
www.museumrijswijk.nl

Het werk ‘Oernatuur | Primal Nature’ is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van het Mondriaanfonds en Stichting Stokroos.

Download hier het persbericht.

Dowload hieronder de persfoto's.

Marielle van den Bergh, 'Groen kleed', 2016, 240x160cm, textiel, brons, foto M. van den Bergh

Marielle van den Bergh, 'Korstmossen toren', 2019, textiel en keramiek. foto M. van den Bergh

Marielle van den Bergh, 'River Coast' 2016, textiel. Foto M. van den Bergh

Marielle van den Bergh, 'Zee', 2016,  diverse soorten textiel, 160x140cm. foto M. van den Bergh