PERSBERICHT

The Beatles
Foto’s van Robert Whitaker

6 oktober t/m  21 januari  2017

De Britse fotograaf Robert Whitaker (1939-2011) kreeg grote bekendheid als fotograaf van de popcultuur in de jaren zestig van de vorige eeuw in Londen. Later was hij actief als oorlogsfotograaf in onder meer Vietnam.  Maar zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met de popgroep The Beatles.

Whitaker ontmoette The Beatles in 1964. Gedurende twee en een half jaar fotografeerde hij niet alleen hun optredens maar vooral ook backstage. Whitaker hield van experimenteren.  In The Beatles vond hij ideale modellen die ontspannen en met veel humor reagereerden op zijn creatieve ingevingen. Het leidde tot roemruchte foto’s zoals die waarop The Beatles te zien zijn met bloederige stukken vlees en ontlede poppen. De foto zou gebruikt worden als hoes voor de lp ‘Yesterday and Today’, maar werd als te controversieel teruggetrokken.

Whitaker heeft enkele duizenden foto’s van The Beatles gemaakt. Op de tentoonstelling zijn uitsluitend vintage afdrukken te zien en tonen The Beatles op het hoogtepunt van hun roem.  Deze foto’s zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Ook zijn er enkele unieke afdrukken in omlijstingen waarin The Beatles eigenhandig hun sigarettenpeuken hebben uitgedrukt. Het zijn tastbare herinneringen aan de unieke, artieke chemie tussen een groot fotograaf en een van de grootste bands aller tijden.

Open: dinsdag t/m zondag 11-17 uur
Herenstraat 67  2282 BR  Rijswijk
www.museumrijswijk.ml

 

 
 
 

Museum Rijswijk - Herenstraat 67 - 2282 BR Rijswijk - 070-3903617 - info@museumrijswijk.nl